Salvatorkerk Salvatorkerk

Salvatorkerk Veenendaal

Adriaen van Ostadelaan 54, 3904 TL Veenendaal


Actualiteit

Titus Leerhuis: dhr. van Rumond

11 juni 2024, namens de pastores

Op maandagavond 17 juni 2024 komt Geert van Rumond, oud-burgemeester van Wageningen en thans burgermeester in de gemeente Brummen, spreken over zijn leven, over hoe hij omgaat met de Bijbel, en over zijn betrokkenheid bij Nieuw Wij

Vanaf 19:45 gratis toegang en ontvangst met koffie/thee en koekjes;
om 20:00 begint de lezing;
om 21:00 is er een kwartier pauze met koffie/thee en koekjes;

na de pauze tot 22:00 gelegenheid voor de zaal om in gesprek te gaan met de spreker;
een vrijwillige bijdrage in het mandje wordt op prijs gesteld om de onkosten te dekken.

Graag aanmelden bij Joost IJsselmuiden ;

Maandag 17 juni 2024 20:00 uur, Verrijzeniszaal, Bergstraat 17, 6701 AB Wageningen


Bijpraten over het synodale proces

28 mei 2024, namens het Pastoraal Team

Theologen Nadia Kroon en Daan Savert ontvangen diverse gasten. Ook pastoor Mauricio Meneses was erbij. (Vanaf 31e minuut).Veense Alledagkerk

28 mei 2024, namens Oecumenische Werkgroep

Heeft u al eens gehoord over de Veense Alledag kerk? Iedere eerste en derde zaterdag van de maand is de oude kerk op de Markt (het witte kerkje) open voor rust, bezinning en ontmoeting. Om 12.00 uur begint een korte samenkomst onder leiding van één van de Veenendaalse voorgangers. Na het welkom en de schriftlezing wordt een korte overdenking gehouden. De samenkomst wordt omlijst door muziek. Na de zegengroet is er gelegenheid om met elkaar na te praten met koffie en thee.
Rooster:
1 juni Nico van der Voet
15 juni Maria Meijer
6 juli Ds. Hans Vel Tromp
7 september Ds. Henk Russcher
21 september Ds. Coby de Haan
5 oktober Bert Roor
19 oktober Ds. Leo Buijs
2 november Ds. Jacko Holtland
16 november Ds. Panc Vermaat
7 december Jaap Molenaar
21 december Ds. Wijgert Teeuwissen

Meer informatie vindt u op:
www.veensealledagkerk.nl/


Update van pastoor Mauricio Meneses

28 mei 2024, namens het Pastoraal Team

Beste vrienden, collega's, familie en parochianen,

18 april was een spannende dag, en ik wil u allen hartelijk danken voor uw solidariteit tijdens dit complexe en onvoorspelbare proces. Gelukkig gaat alles naar omstandigheden goed. Het gebed dat me op dit moment kracht geeft, is: “Laat door niets u verstoren, door niets u beangstigen. Alles gaat voorbij. God verandert nooit, geduld overwint alles. Wie aan God vasthoudt heeft niets tekort” in het Spaans: “Nada te turbe, nada te espante, todo se pasa, Dios no se muda, la paciencia todo lo alcanza, quien a Dios tiene nada le falta, solo Dios basta” (Theresia van Avila) - Trouwens, dit gebed heeft een melodie gekregen en kan gezongen worden. Het brengt veel vrede om het in Taizé-stijl te zingen.

Aan de hand van de uitslag van de MRI-scan van 7 mei is het duidelijk dat mijn lichaam op een natuurlijke manier met de darmperforatie omgaat. Ik ben nu klinisch ‘stabiel’ – dankzij het gebed van jullie allemaal - wat betekent dat de pijn beheersbaar is, ik minder last heb van vocht en de ontsteking en ik heb geleerd om met mijn gezondheidsprobleem om te gaan.

De MRI-scan laat echter zien dat het probleem fysiologisch nog steeds aanwezig is en zal blijven, wat betekent dat ik zeker nog twee operaties moet ondergaan zoals oorspronkelijk gepland. Het goede nieuws is dat mijn situatie niet is verslechterd, waardoor ik de operaties zelf kan plannen. Ik hoop na de zomer geopereerd te kunnen worden, zodat ik enkele geplande bestuurlijke en pastorale zaken kan afronden en van dit mooie seizoen kan genieten. Natuurlijk moet ik alert blijven op alle symptomen, anders zal een spoedoperatie alsnog noodzakelijk zijn. Ik houd jullie hier zeker van op de hoogte.

Ik ben jullie ontzettend dankbaar voor jullie onvoorwaardelijke steun en de vele blijken van nabijheid via berichtjes, kaarten, telefoontjes, bloemen, enzovoort. Dit doet me veel goed en geeft me de kracht die ik nodig heb om mijn gezondheidsuitdaging aan te gaan. Het vermogen om met deze complexe gezondheidssituatie goed om te gaan komt niet uit de lucht, natuurlijk! Dus nogmaals, muchas gracias! Ik waardeer ook jullie begrip voor de soms wat trage communicatie, maar zoals jullie weten moet ik me heel gefocust op mijn taken richten en verstandig met mijn energieniveau en huidige omstandigheden omgaan. Mijn dank gaat uit naar het Aartsbisdom, het parochiebestuur, het pastoraal team, alle vrijwilligers in mijn parochie, al mijn parochianen, mijn vrienden, collega's en familie.

Zoals Paulus zegt in zijn brief aan de Romeinen 5,5: " En de hoop wordt niet teleurgesteld, want Gods liefde is in ons hart uitgestort door de heilige Geest die ons werd geschonken"

We zullen met Gods kracht, met het nodige geduld en met jullie steun en toewijding, enthousiasme en vreugde voorwaarts gaan.

Met warme groet,

Pastoor Mauricio Meneses


Afspraak ziekenzalving

5 mei 2024, namens het Pastoraal Team

Wanneer iemand gezond is, denkt men niet na over een ziekenzalving. Maar er kan zich plotseling een situatie voordoen, waarbij een familielid, een geliefde of uzelf dit sacrament wilt ontvangen. Het sacrament van de ziekenzalving wordt ook wel ‘Het laatste sacrament’ genoemd, wat doet vermoeden dat het alleen wordt toegediend aan stervenden. Het gebeurt dan weleens dat er laat contact wordt opgenomen, waardoor de priester te laat komt en de zieke al is overleden. Dat is voor alle betrokkenen erg verdrietig.

Het sacrament kan echter ook worden toegediend aan gelovigen die op hoge leeftijd zijn, ernstig ziek zijn of een zware operatie moeten ondergaan. Het is zelfs erg mooi als de gelovige het sacrament, samen met de familie, bewust kan ontvangen en er door gesterkt kan worden. "De eerste genade van dit sacrament is een genade van troost, vrede en bemoediging om de moeilijkheden te overwinnen die eigen zijn aan een toestand van ernstige ziekte of aan de broosheid van ouderdom" (CKK 1520). Daarom vraagt het pastoraal team u om tijdig een afspraak te maken voor de ziekenzalving en, indien mogelijk, niet te wachten tot iemand stervende is. U kunt dit doen door te bellen naar 06 516 398 84.

Wanneer in noodgevallen geen priester beschikbaar is voor het toedienen van het sacrament van de ziekenzalving, is het mogelijk om een ziekenzegen te ontvangen van een pastoraal werker of een parochieel voorganger. Dit is geen sacrament, maar een gebed dat over de zieke wordt uitgesproken en Gods nabijheid benadrukt.

Ziekenzalving: maak tijdig een afspraak!

Het pastoraal team,
Pastoor Mauricio Meneses en parochievicaris Erik Rozeman


Update pastoor: operatie uitgesteld....

21 april 2024, namens de pastores

Beste parochianen, beste vrienden en beste allemaal,

Allereerst wil ik jullie van harte bedanken voor alle gebaren van medeleven en steun. Vandaag zou ik de vierde operatie ondergaan. Alle berichten, kaarten, kaarsen en gebeden hebben mij heel veel goed gedaan; ik was klaar voor de operatie!

Echter, ik heb een preoperatief gesprek met de chirurg-proctoloog gehad en tijdens het gesprek hebben we mijn huidige situatie, lichamelijke conditie en mijn symptomen besproken. Na zorgvuldige overweging is besloten om de geplande operatie uit te stellen. Dit besluit is gebaseerd op het feit dat mijn laatste MRI drie maanden geleden in januari heeft plaatsgevonden, en het lichaam in die tijd veranderingen kan hebben ondergaan. Daarom is er besloten om op 7 mei opnieuw een MRI-scan te ondergaan. Op 14 mei zal op basis van de uitslag van deze nieuwe scan een beslissing worden genomen over het vervolgtraject. Tot die tijd wordt de operatie uitgesteld.

Ik zal mijn fysieke conditie nauwlettend blijven monitoren en alert zijn op eventuele symptomen, zoals koorts of aanhoudende krampen. Ik waardeer enorm jullie steun en medeleven gedurende dit proces; maar vooral jullie gebeden; toeval bestaat niet en dit alles zie ik als resultaat van het gebed. Hoewel het soms een eindeloze weg lijkt en ik nu nog niet geholpen word, ben ik ervan overtuigd dat alles een reden heeft. Wij zitten juist in een mooie tijd van hoop, de Paastijd en zelfs de natuur herinnert ons eraan hoe groot de kracht van het leven is!

Dus ik ga verder met groot vertrouwen in God, in jullie steun en in mijn medische team dat mij met grote zorg behandelt.

God zij dank!

Met vriendelijke groet,
Pastoor Mauricio Meneses


Zomerkamp Aartsbisdom Utrecht

17 april 2024,

Na de succesvolle editie van 2023 organiseert het Aartsbisdom Utrecht ook in 2024 weer een kinder- en tienerkamp. Beide zomerkampen vinden van 3 t/m 8 augustus plaats op Kampeerboerderij De Heidebloem in Haarle. De aanmelding is geopend!

KINDERKAMP Ga je mee op wereldreis?
We gaan in één week de wereld rond! De reis gaat over het land, door de lucht en over het water. Op reis gaan we heel veel spelletjes doen, zwemmen, gezellige activiteiten, knutselen en lekker eten. Tijdens de vieringen en de catechese luisteren we naar verhalen uit de Bijbel en leren we van de reizen van onder anderen Abraham en Paulus. Heb je zin om mee te gaan op deze onvergetelijke reis? Pak dan je koffer en stop hem vol met alles wat je mee wilt nemen. Wij hebben er al veel zin in!

Wanneer: 3 tot en met 8 augustus 2024
Waar: Kampeerboerderij De Heidebloem, Oude Deventerweg 8a – Haarle
Wie: Kinderen van 7 t/m 12 jaar
Aantal deelnemers: Maximaal 30
Hoofdleiding: Vicaris Hans Pauw en Anne en Remco Peters
Kosten: € 125,- per kind. Als er meerdere kinderen uit één gezin meegaan, is er een speciaal tarief van € 75,- per extra kind (voorbeeld: 2 kinderen = € 200,- i.p.v. € 250,-)
Meer informatie via e-mail: zomerkampen.aartsbisdom@gmail.com

TIENERKAMP Feestweek
Kerstmis in de zomer? Pasen in augustus? Op Tienerkamp kan het! Tienerkamp 2024 wordt dé ultieme feestweek waarin alle grote feestdagen van het jaar zijn samengebracht. Met veel leuke, spannende en uitdagende activiteiten en interessante catecheses gaan we er een feestelijke week van maken. Maar het wordt natuurlijk pas écht een feest met jou erbij, dus meld je snel aan! Pepernoten, een heerlijk kerstdiner en paaseieren zijn inbegrepen.

Wanneer: 3 tot en met 8 augustus 2024
Waar: Kampeerboerderij De Heidebloem, Oude Deventerweg 8a – Haarle
Wie: Tieners van 13 t/m 16 jaar
Aantal deelnemers: Maximaal 30
Hoofdleiding: Priester Gauthier de Bekker, Rik Ledoux en Eline Brinkhuis
Kosten: € 145,- per tiener. Als er meerdere tieners uit één gezin meegaan, is er een speciaal tarief van € 95,- per extra tiener (voorbeeld: 2 tieners = € 240,- i.p.v. € 290,-)
Meer informatie via e-mail: zomerkampen.aartsbisdom@gmail.com


Derde dinsdag van de maand: Stille aanbidding

19 maart 2024, namens het Pastoraal Team

In veel katholieke kerken kun je naar de stille, of eucharistische aanbidding gaan. Alleen in het aartsbisdom Utrecht zijn er 22 kerken waar dit mogelijk is.

Vanaf dinsdag 19 maart van 19:30 tot 20:30 uur wordt ook in onze geloofsgemeenschap de stille aanbidding gehouden. Maar wat is het precies? Het is een oude vorm van gebed die terug gaat naar het vroege christendom waarbij het Allerheiligste wordt aanbeden. We willen graag een steeds meer open en uitnodigende kerk zijn waar ruimte is om te bidden ook buiten de vieringen op zondag. Bij de stille aanbidding wordt een geconsacreerde hostie in een monstrans op het altaar uitgesteld.

Laten we naar Hem gaan om naar de stem van God te luisteren, laten we een moment voor onszelf pakken en weg van de rumoerige en drukke wereld gaan en de aanwezigheid van Jezus in de stilte te ervaren.

Wanneer? Elke derde dinsdag van de maand om 19:30 uur (eerste keer op 19 maart).

Waar? In de kerk.
Voor wie? Voor iedereen, jong en oud die behoefte heeft aan een moment bezinning en in stilte dichtbij God wil zijn.


Tweede zaterdag van de maand: Klus- en tuinochtend

6 mei 2023, namens de Locatieraad

Elke tweede zaterdag van de maand komt er een groep vrijwilligers bij elkaar om klussen te doen in en rondom de kerk. Tevens wordt de tuin onderhouden. Ook als u even binnen wilt lopen is dat mogelijk. De koffie staat klaar. Wilt u helpen? Dat kan: u hoeft zich niet aan te melden, maar kom gerust koffiedrinken of meehelpen.
Voor meer informatie of opmerkingen: mail dan naar lrv@pztb.nl

We beginnen om 9.00 uur tot ongeveer 12.00 uur.


Vierde dinsdag van de maand: gezamenlijke maaltijd

6 mei 2023, namens de pastoraatsgroep

Voor iedereen die gezellig samen wil eten hebben we de gelegenheid op de vierde dinsdag van de maand. Een groep komt dan samen in de parochiezaal en een kookteam en gastvrouwen staan klaar om u te ontvangen. De kosten bedragen €7,00 per persoon. U ontvangt dan een heerlijk drie-gangenmenu. Voor meer informatie kunt u Cisca Groothedde aanspreken in de kerk of een mailtje sturen aan pgv@pztb.nl
U bent welkom om 17.15 uur in de parochiezaal.
(In de maanden juli, augustus en september houden we een zomerstop. Ook in december 2024 slaan we een keertje over)


Derde zondag van de maand: Omgekeerd huisbezoek (in Salvatorkerk)

6 mei 2023, namens Omgekeerd huisbezoek

(In de maanden juni en augustus 2024 is er geen Omgekeerd Huisbezoek. Wel is er op zondag 21 juli Omgekeerd Huisbezoek).

Het zogenaamde Omgekeerd Huisbezoek is elke derde zondag van de maand om 12.15 uur. Mensen vroegen wel eens aan mij: ‘Loopt dat nou nog, dat omgekeerd huisbezoek?’ Gelukkig kon ik volmondig zeggen: ‘Ja, dat loopt.’

De meeste bijeenkomsten beginnen met een openingsverhaaltje of openingsgedicht waarna de soep en broodjes op tafel komen. Daarna is er ruimte voor wie iets wil vertellen. Zo’n verhaal start dan bijvoorbeeld met een zin als: ‘Wat me nou toch afgelopen week overkomen is.’ Gelukkig zit er veel humor in die belevenissen, maar ook wanneer het serieuze zaken zijn, is daar aandacht voor. Ook verdrietige zaken mogen het licht zien. Daarmee komt een belangrijke doelstelling van het project tot zijn recht. We willen namelijk tijd en ruimte bieden voor Het verhaal van mensen. We maken in ons leven veel mee en we willen anderen vaak niet ‘lastig vallen met ons verhaal’, maar zeker wanneer wij alleen zijn komen te staan, is het ook wel eens heel fijn om het nog eens te mogen zeggen. Wat fijn dan ook om te zien dat er bij het Omgekeerd huisbezoek vertrouwen en respect is voor die momenten van delen met elkaar. Ook de komende tijd willen wij ruimte bieden voor ontmoeting en verhaal en brood en soep met elkaar delen. U bent van harte welkom!

Meestal zijn wij met ongeveer 12 personen. Er zijn enkele vaste bezoekers, maar ook minder vaste bezoekers zijn welkom en gelukkig zijn er altijd weer mensen die voor het eerst komen. Wij, bezoekers van Omgekeerd huisbezoek, hopen dat u nieuwsgierig bent en blijft naar het Omgekeerd huisbezoek en niet zult aarzelen eens bij ons binnen te lopen wanneer u daar behoefte aan heeft. Het wordt al jaren georganiseerd door Charlotte Kamp en Henk Koop.


Eerste dinsdag van de maand: Rozenkransgebed (in Salvatorkerk)

6 mei 2023, namens de pastoraatsgroep


In de maanden juli en augustus is geen Rozenkransgebed in de kerk. De eerste komende is op dinsdag 3 september.

We wensen allemaal een fijne zomer toe en we zien elkaar in september weer!

Gedurende de hele maand oktober hebben we in onze kerk wekelijks de rozenkrans gebeden. Het is een mooi moment van gezamenlijk gebed en bezinning. Om dit niet alleen tot Mariamaanden te beperken, is de kerk vanaf elke eerste dinsdag van de maand om 19.15 uur open om samen de Rozenkrans te bidden.
In eenvoud en met een open hart bidden we samen bij de Mariakapel. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. Er worden mapjes met het Rozenkransgebed uitgedeeld zodat ook wie niet vertrouwd is met dit gebed makkelijk mee kan doen. We sluiten het gebed met een Maria liedje. Daarna is er gelegenheid om een kopje koffie of thee samen te drinken.
Keer terug