Salvatorkerk Salvatorkerk

Salvatorkerk Veenendaal

Adriaen van Ostadelaan 54, 3904 TL Veenendaal


Actualiteit

Update pastoor: operatie uitgesteld....

21 april 2024, namens de pastores

Beste parochianen, beste vrienden en beste allemaal,

Allereerst wil ik jullie van harte bedanken voor alle gebaren van medeleven en steun. Vandaag zou ik de vierde operatie ondergaan. Alle berichten, kaarten, kaarsen en gebeden hebben mij heel veel goed gedaan; ik was klaar voor de operatie!

Echter, ik heb een preoperatief gesprek met de chirurg-proctoloog gehad en tijdens het gesprek hebben we mijn huidige situatie, lichamelijke conditie en mijn symptomen besproken. Na zorgvuldige overweging is besloten om de geplande operatie uit te stellen. Dit besluit is gebaseerd op het feit dat mijn laatste MRI drie maanden geleden in januari heeft plaatsgevonden, en het lichaam in die tijd veranderingen kan hebben ondergaan. Daarom is er besloten om op 7 mei opnieuw een MRI-scan te ondergaan. Op 14 mei zal op basis van de uitslag van deze nieuwe scan een beslissing worden genomen over het vervolgtraject. Tot die tijd wordt de operatie uitgesteld.

Ik zal mijn fysieke conditie nauwlettend blijven monitoren en alert zijn op eventuele symptomen, zoals koorts of aanhoudende krampen. Ik waardeer enorm jullie steun en medeleven gedurende dit proces; maar vooral jullie gebeden; toeval bestaat niet en dit alles zie ik als resultaat van het gebed. Hoewel het soms een eindeloze weg lijkt en ik nu nog niet geholpen word, ben ik ervan overtuigd dat alles een reden heeft. Wij zitten juist in een mooie tijd van hoop, de Paastijd en zelfs de natuur herinnert ons eraan hoe groot de kracht van het leven is!

Dus ik ga verder met groot vertrouwen in God, in jullie steun en in mijn medische team dat mij met grote zorg behandelt.

God zij dank!

Met vriendelijke groet,
Pastoor Mauricio Meneses


Studiedag Gregoriaans

19 april 2024, Nieuws en achtergrondinformatie

Sinds februari van dit jaar is er in de Parochiekerk te Bennekom weer een Gregoriaans koor actief. Met negen leden en een gedreven dirigent Arnoud Heerings, docent aan het Utrechts Conservatorium. Ter vermeerdering van de kennis over het Gregoriaans binnen onze Parochie breed wordt een studieochtend gehouden, geleid door Arnoud Heerings. De studiedag wordt gefaciliteerd door de Vereniging MVR te Bennekom.

Het programma ziet er als volgt uit:
10.00 uur: inloop
10.30 uur: begin lezing
11.30: korte pauze met koffie/thee
11.45 uur: vervolg
12.30 uur: afsluiting
De studiedag is toegankelijk voor elke parochiaan vanuit de Titus Breed Parochie en andere geïnteresseerden.

Inhoud studiedag: historische achtergrond Gregoriaans, liturgie, kerkgeschiedenis, theologie, etc. Doel is het Gregoriaans meer bekend en geliefd te maken bij de parochianen.. Wellicht dat zich ook nieuwe koorleden voor de Schola aanmelden. Voor de dekking van de kosten staat er na afloop van de studiedag een mandje voor uw vrijwillige bijdrage.

Zaterdag 18 mei 2024 in de MVR Kerk te Bennekom, Heelsumseweg 1.

Voor nadere informatie: Frans Kleipool, 06 55 79 88 94


Zomerkamp Aartsbisdom Utrecht

17 april 2024, Aartsbisdom Utrecht

Na de succesvolle editie van 2023 organiseert het Aartsbisdom Utrecht ook in 2024 weer een kinder- en tienerkamp. Beide zomerkampen vinden van 3 t/m 8 augustus plaats op Kampeerboerderij De Heidebloem in Haarle. De aanmelding is geopend!

KINDERKAMP Ga je mee op wereldreis?
We gaan in één week de wereld rond! De reis gaat over het land, door de lucht en over het water. Op reis gaan we heel veel spelletjes doen, zwemmen, gezellige activiteiten, knutselen en lekker eten. Tijdens de vieringen en de catechese luisteren we naar verhalen uit de Bijbel en leren we van de reizen van onder anderen Abraham en Paulus. Heb je zin om mee te gaan op deze onvergetelijke reis? Pak dan je koffer en stop hem vol met alles wat je mee wilt nemen. Wij hebben er al veel zin in!

Wanneer: 3 tot en met 8 augustus 2024
Waar: Kampeerboerderij De Heidebloem, Oude Deventerweg 8a – Haarle
Wie: Kinderen van 7 t/m 12 jaar
Aantal deelnemers: Maximaal 30
Hoofdleiding: Vicaris Hans Pauw en Anne en Remco Peters
Kosten: € 125,- per kind. Als er meerdere kinderen uit één gezin meegaan, is er een speciaal tarief van € 75,- per extra kind (voorbeeld: 2 kinderen = € 200,- i.p.v. € 250,-)
Meer informatie via e-mail: zomerkampen.aartsbisdom@gmail.com

TIENERKAMP Feestweek
Kerstmis in de zomer? Pasen in augustus? Op Tienerkamp kan het! Tienerkamp 2024 wordt dé ultieme feestweek waarin alle grote feestdagen van het jaar zijn samengebracht. Met veel leuke, spannende en uitdagende activiteiten en interessante catecheses gaan we er een feestelijke week van maken. Maar het wordt natuurlijk pas écht een feest met jou erbij, dus meld je snel aan! Pepernoten, een heerlijk kerstdiner en paaseieren zijn inbegrepen.

Wanneer: 3 tot en met 8 augustus 2024
Waar: Kampeerboerderij De Heidebloem, Oude Deventerweg 8a – Haarle
Wie: Tieners van 13 t/m 16 jaar
Aantal deelnemers: Maximaal 30
Hoofdleiding: Priester Gauthier de Bekker, Rik Ledoux en Eline Brinkhuis
Kosten: € 145,- per tiener. Als er meerdere tieners uit één gezin meegaan, is er een speciaal tarief van € 95,- per extra tiener (voorbeeld: 2 tieners = € 240,- i.p.v. € 290,-)
Meer informatie via e-mail: zomerkampen.aartsbisdom@gmail.com


Terugblik op Missionaire Parochiedag

9 april 2024, namens de pastoraatsgroep

Een topdag zaterdag 6 april!! Met een enthousiaste groep van 61 mensen uit de H. Titus Brandsma parochie (waarvan 7 uit Veenendaal)namen we deel aan de conferentie Missionaire parochie. Een dag die begon met een Eucharistie viering. Het was een dag samen met 850 andere belangstellenden uit heel Nederland en een klein aantal uit België. Met veel mogelijkheden voor nieuwe ontmoetingen en uitdagingen. Het middagprogramma bestond o.a. uit het seminar "Hoe kunnen we mensen helpen om leerling van Jezus te worden?" Hadewijch Klaassen (tevens parochiaan in onze parochie) legde uit welke stappen iemand die Jezus nog niet kent doorloopt voordat hij/zij intentioneel leerling van Jezus is. In dit interactieve deel werd in kleine groepen besproken wat de parochie al doet voor zoekende mensen en welke stappen je concreet zou kunnen zetten als parochie. Kon je er niet bij zijn? Het seminar is terug te zien via deze link op 4 uur en 42 min. of kijk de komende week de opname terug (met meerdere getuigenissen en inspiratie).Theater voorstelling Titus Brandsma 4 mei

7 april 2024, namens het webteam

Wat bezielde Titus Brandsma om niet te buigen voor de naziterreur? Een houding die uiteindelijk leidde tot zijn dood. Dat is te horen en te zien in de theatrale en poëtische voorstelling over het leven van Titus Brandsma. Gespeeld door Peter Vermaat op een bijzondere datum: 4 mei.

n.b.: Dit is een vervangende voorstelling voor die van 13 april over Titus Brandsma, Titus' laatste reis.

Over de voorstelling

In zijn theatervoorstelling met levensgrote poppen vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van Titus Brandsma. In 1881 geboren op een boerderij in Ugoklooster (bij Bolsward), werd hij in 1942 te Dachau met een injectie om het leven gebracht. Het is het verhaal van een kwetsbaar mens die overeind bleef te midden van het oorlogsgeweld. De geschiedenis van een praktisch ingestelde mysticus die oog had voor mensen in crisissituaties. De kroniek van een geleerde die journalisten motiveerde niet te buigen voor de naziterreur. Deze houding leidde tot zijn dood, maar is inspirerend tot op de dag van vandaag.

In een voorstelling van een kleine twee uur (met pauze) vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van deze religieus bewogen man. In deze voorstelling visualiseert hij zijn verhaal met karakteristieke poppen en objecten.


Meer informatie: zie website .

www.ontmoetingshuis.nl

(Dit is een activiteit buiten onze parochie)


Derde dinsdag van de maand: Stille aanbidding

19 maart 2024, namens het Pastoraal Team

Eenmalige wijziging: deze maand op dinsdag 9 april i.p.v. 16 april.

In veel katholieke kerken kun je naar de stille, of eucharistische aanbidding gaan. Alleen in het aartsbisdom Utrecht zijn er 22 kerken waar dit mogelijk is.

Vanaf dinsdag 19 maart van 19:30 tot 20:30 uur wordt ook in onze geloofsgemeenschap de stille aanbidding gehouden. Maar wat is het precies? Het is een oude vorm van gebed die terug gaat naar het vroege christendom waarbij het Allerheiligste wordt aanbeden. We willen graag een steeds meer open en uitnodigende kerk zijn waar ruimte is om te bidden ook buiten de vieringen op zondag. Bij de stille aanbidding wordt een geconsacreerde hostie in een monstrans op het altaar uitgesteld.

Laten we naar Hem gaan om naar de stem van God te luisteren, laten we een moment voor onszelf pakken en weg van de rumoerige en drukke wereld gaan en de aanwezigheid van Jezus in de stilte te ervaren.

Wanneer? Elke derde dinsdag van de maand om 19:30 uur (eerste keer op 19 maart).

Waar? In de kerk.
Voor wie? Voor iedereen, jong en oud die behoefte heeft aan een moment bezinning en in stilte dichtbij God wil zijn.


Tweede zaterdag van de maand: Klus- en tuinochtend

6 mei 2023, namens de Locatieraad

Elke tweede zaterdag van de maand komt er een groep vrijwilligers bij elkaar om klussen te doen in en rondom de kerk. Tevens wordt de tuin onderhouden. Ook als u even binnen wilt lopen is dat mogelijk. De koffie staat klaar. Wilt u helpen? Dat kan: u hoeft zich niet aan te melden, maar kom gerust koffiedrinken of meehelpen.
Voor meer informatie of opmerkingen: mail dan naar lrv@pztb.nl

We beginnen om 9.00 uur tot ongeveer 12.00 uur.


Vierde dinsdag van de maand: gezamenlijke maaltijd

6 mei 2023, namens de pastoraatsgroep

Voor iedereen die gezellig samen wil eten hebben we de gelegenheid op de vierde dinsdag van de maand. Een groep komt dan samen in de parochiezaal en een kookteam en gastvrouwen staan klaar om u te ontvangen. De kosten bedragen €7,00 per persoon. U ontvangt dan een heerlijk drie-gangenmenu. Voor meer informatie kunt u Cisca Groothedde aanspreken in de kerk of een mailtje sturen aan pgv@pztb.nl
U bent welkom om 17.15 uur in de parochiezaal.
(In de maanden juli en augustus houden we een zomerstop)


Derde zondag van de maand: Omgekeerd huisbezoek (in Salvatorkerk)

6 mei 2023, namens Omgekeerd huisbezoek

Het zogenaamde Omgekeerd Huisbezoek is elke derde zondag van de maand om 12.15 uur. Mensen vroegen wel eens aan mij: ‘Loopt dat nou nog, dat omgekeerd huisbezoek?’ Gelukkig kon ik volmondig zeggen: ‘Ja, dat loopt.’

De meeste bijeenkomsten beginnen met een openingsverhaaltje of openingsgedicht waarna de soep en broodjes op tafel komen. Daarna is er ruimte voor wie iets wil vertellen. Zo’n verhaal start dan bijvoorbeeld met een zin als: ‘Wat me nou toch afgelopen week overkomen is.’ Gelukkig zit er veel humor in die belevenissen, maar ook wanneer het serieuze zaken zijn, is daar aandacht voor. Ook verdrietige zaken mogen het licht zien. Daarmee komt een belangrijke doelstelling van het project tot zijn recht. We willen namelijk tijd en ruimte bieden voor Het verhaal van mensen. We maken in ons leven veel mee en we willen anderen vaak niet ‘lastig vallen met ons verhaal’, maar zeker wanneer wij alleen zijn komen te staan, is het ook wel eens heel fijn om het nog eens te mogen zeggen. Wat fijn dan ook om te zien dat er bij het Omgekeerd huisbezoek vertrouwen en respect is voor die momenten van delen met elkaar. Ook de komende tijd willen wij ruimte bieden voor ontmoeting en verhaal en brood en soep met elkaar delen. U bent van harte welkom!

Meestal zijn wij met ongeveer 12 personen. Er zijn enkele vaste bezoekers, maar ook minder vaste bezoekers zijn welkom en gelukkig zijn er altijd weer mensen die voor het eerst komen. Wij, bezoekers van Omgekeerd huisbezoek, hopen dat u nieuwsgierig bent en blijft naar het Omgekeerd huisbezoek en niet zult aarzelen eens bij ons binnen te lopen wanneer u daar behoefte aan heeft. Het wordt al jaren georganiseerd door Charlotte Kamp en Henk Koop.
(In de maandagn juli en augustus houden we een zomerstop)


Eerste dinsdag van de maand: Rozenkransgebed (in Salvatorkerk)

6 mei 2023, namens de pastoraatsgroep

Gedurende de hele maand oktober hebben we in onze kerk wekelijks de rozenkrans gebeden. Het is een mooi moment van gezamenlijk gebed en bezinning. Om dit niet alleen tot Mariamaanden te beperken, is de kerk vanaf elke eerste dinsdag van de maand om 19.15 uur open om samen de Rozenkrans te bidden.
In eenvoud en met een open hart bidden we samen bij de Mariakapel. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. Er worden mapjes met het Rozenkransgebed uitgedeeld zodat ook wie niet vertrouwd is met dit gebed makkelijk mee kan doen. We sluiten het gebed met een Maria liedje. Daarna is er gelegenheid om een kopje koffie of thee samen te drinken.
(In de maandag juli en augustus houden we een zomerstop)Keer terug